W KLIMACIE BAŁWANKÓW
21 stycznia, 2018
19 stycznia, 2018
SWEET OPENING ;-)
SŁODKIE OTWARCIE 2018
Pierwszy tegoroczny post jest nieco inny bo nie xxx ani inne robótki, za to słodki i artystyczny z pewnością.
Dzielę się z Wami prostym przepisem na TRUFLOWE BAŁWANKI.
Są one jak najbardziej odpowiednie na zimową porę roku,słodkie i pełne finezji.
SKŁADNIKI - na 8 bałwanków
- 100 ml śmietany kremówki
- 200 g białej czekolady
- 200 g ciasteczek kokosowych lub maślanych
- 50 ml ameretoo
- cukier puder do obtoczenia
- 12 wykałaczek
- 16 gożdzików
WYKONANIE
Śmietankę doprowadzamy do wrzenia w wodnej kąpieli. Wrzucamy drobno posiekaną białą czekoladę, czkamy dwie minuty, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, następnie szybko mieszamy tak aby cała czekolada się rozpuściła. Ciastka miksujemy w blenderze na proszek i mieszamy z czekoladowo śmietankową masą. Dodajemy amaretto i ponownie mieszamy.
Masę wstawiamy do lodówki do zupełnego wystygnięcia. Gdy masa zgęstnieje, formujemy z niej kulki w trzech wielkościach o wadze: 30 g, 20 g i 10 g. Powinno wyjść po osiem sztuk. Kule obtaczamy w cukrze pudrze, a następnie nabijamy na wykałaczki po trzy. Z goździków robimy oczy, a z końcówek wykałaczek nosy.
Gwarantuję,że BAŁWANKI będę przebojem każdego zimowego party.
Przyznajcie,że są słodkie?.
***
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających mój skromny blog.Witam z radością nowych obserwatorów.Dziękuję Wam za komentarze i udostępnienie posta
***
I greet all visitors to my modest blog.I greet with joy the new observers.Thank you for your comments and sharing post.
Subskrybuj:
Posty (Atom)