19 stycznia, 2018

SWEET OPENING ;-)

SŁODKIE OTWARCIE 2018


Pierwszy tegoroczny post jest nieco inny bo nie xxx ani inne robótki, za to słodki i artystyczny z pewnością. 

Dzielę się z Wami prostym przepisem na TRUFLOWE BAŁWANKI.

Są one jak najbardziej odpowiednie na zimową porę roku,słodkie i pełne finezji. 




SKŁADNIKI - na 8 bałwanków

  • 100 ml śmietany kremówki
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g ciasteczek kokosowych lub maślanych
  • 50 ml ameretoo
  • cukier puder do obtoczenia 
  • 12 wykałaczek 
  • 16 gożdzików

WYKONANIE  

Śmietankę doprowadzamy do wrzenia w wodnej kąpieli. Wrzucamy drobno posiekaną białą czekoladę, czkamy dwie minuty, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, następnie szybko mieszamy tak aby cała czekolada się rozpuściła. Ciastka miksujemy w blenderze na proszek i mieszamy z czekoladowo śmietankową masą. Dodajemy amaretto i ponownie mieszamy.


Masę wstawiamy do lodówki do zupełnego wystygnięcia. Gdy masa zgęstnieje, formujemy z niej kulki w trzech wielkościach o wadze: 30 g, 20 g i 10 g. Powinno wyjść po osiem sztuk. Kule obtaczamy w cukrze pudrze, a następnie nabijamy na wykałaczki po trzy. Z goździków robimy  oczy, a z końcówek wykałaczek  nosy. 

Gwarantuję,że BAŁWANKI będę przebojem każdego zimowego party.


Przyznajcie,że są słodkie?.


***

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających mój skromny blog.Witam z radością nowych obserwatorów.Dziękuję Wam za komentarze i udostępnienie posta

***
I greet all visitors to my modest blog.I greet with joy the new observers.Thank you for your comments and sharing post.