02 sierpnia, 2016

NIEZŁY BURAK !!!

 NIEZŁY BURAK 

Słowo BURAK wywołuje najczęściej jakieś nizbyt dobre skojarzenia,ale nie zajmujemy się takimi burakami;-)


TYLKO WARTYMI NASZEJ UWAGI.


RZECZYWISTOŚĆ

P R O S  Z Ę ;-)


na 100 g

Wartość energetyczna (kcal) 43
Tłuszcz 0,2g
Cholesterol  0 mg
Sód  78 mg
Potas  325 mg
węglowodany 10 g
Błonnik  2,8 g
Cukry 7 g
Białko 2,8 g

 P L U S 

WITAMINY : A, D. B6 ,B12
KWAS ASKORBINOWY
WAPŃ, ŻELAZO, MAZNEZ


W RAMACH OWOBIWĄZKOWEGO WARZYWNEGO POSTA NA LATO  

 MEGA TRADYCYJNY PRZEPIS
BURAKI DO SŁOIKÓW 


Ugotować 3 kg buraków,obrać ze skórki. Przetrzeć na tarce /oczka wedle uznania/.
Przetrate buraki zalać zalewą i wymieszać tak by dotarła o każdego wiórka.
Nałożyć do słoików i pasteryzować 10-15 minut.
Zalewa:
1/2 szklanki octu 10%
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soli 

 Pozdrawiam wszystkich odwiedzających mój skromny blog,witam nowych obserwatorów, dziękuję za wszystkie komentarze ,+1