NIEZŁY BURAK
Słowo BURAK wywołuje najczęściej jakieś nizbyt dobre skojarzenia,ale nie zajmujemy się takimi burakami;-)
TYLKO WARTYMI NASZEJ UWAGI.
RZECZYWISTOŚĆ
P R O S Z Ę ;-)
na 100 g
Wartość energetyczna (kcal) 43
Tłuszcz 0,2g
Cholesterol 0 mg
Sód 78 mg
Potas 325 mg
węglowodany 10 g
Błonnik 2,8 g
Cukry 7 g
Białko 2,8 g
P L U S
WITAMINY : A, D. B6 ,B12
KWAS ASKORBINOWY
WAPŃ, ŻELAZO, MAZNEZ
W RAMACH OWOBIWĄZKOWEGO WARZYWNEGO POSTA NA LATO
MEGA TRADYCYJNY PRZEPIS
BURAKI DO SŁOIKÓW
Ugotować 3 kg buraków,obrać ze skórki. Przetrzeć na tarce /oczka wedle uznania/.
Przetrate buraki zalać zalewą i wymieszać tak by dotarła o każdego wiórka.
Nałożyć do słoików i pasteryzować 10-15 minut.
Zalewa:
1/2 szklanki octu 10%
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soli
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających mój skromny blog,witam nowych obserwatorów, dziękuję za wszystkie komentarze ,+1