10 czerwca, 2015

POST FOR GOOD HEALTH :-)

Może nie jestem dobrą kucharką,za to,z pewnością potrafię elegancko podać każdą potrawę;).Z moich skromnych zdolności i tajników kulinarnych, ukierunkowanych na zdrowe odżywianie,
POLECAM 
ZUPĘ Z WARZYW BIAŁYCH
   pyszna, niekaloryczna,niebanalna, iście książęca. 

S K Ł A D O W E ( kombinacja własna)
jeden duży por ( biała część)
dwie średnie cukinie
dwa duże korzenie pietruszki 
dwa ziemniaki 
1/4  średniej wielkości selera korzeń 
1-2 ząbki czosnku 
3-4 łyżki oleju /oliwy 
do smaku pieprz biały,sól,lubczyk
1,5 litra bulionu warzywnego
ziarna dyni lub słonecznika,lubczyk/pietruszka, świeżo i mielony pieprz biały (dekoracja)

Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę.W rondlu lub na dużej patelni rozgrzewany olej/oliwę,wrzucamy na początek pokrojonego w drobną kostkę pora i  rozgnieciony czosnek  i lekko podduszany ( staramy się nie podrumieniać - (zupa ma jest z warzyw białych a nie podpalonych). 
Gdy por staje się miękki wrzucamy pozostałe pokrojone w kostkę warzywa i lekko podpiekamy na oleju.W trakcie podpiekania można dolać trochę wody aby warzywa się nie zrumieniały. 
Po 5-10 min. podpiekania, warzywa przekładamy do garnka z bulionem warzywnym, doprawiamy solą białym pieprzem i lubczykiem. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie przy pomocy blendera miksujemy zupę na aksamitny krem. 
Dekorujemy każdą podaną porcję nasionami dyni lub słonecznika,listkiem lubczyku/pietruszki i świeżo zmielonym białym pieprzem.W wersji kalorycznej dopuszczalne są  śmietana i ser pleśniowy;).

Warto też wykorzystać naturę i zafundować sobie herbatkę"URODA I ZDROWIE"
- z niezbyt lubianej pokrzywy ;)

 Dodatkowo prezentuję efekt detalicznych zakupów - czerń i biel  
są uniwersalne i ponadczasowe:-).W bardzo bliskich  planach ...pełne  zagospodarowanie małego skrawka lnu, który już ma wyhaftowane wszystkie xxx listki ;) 

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających mój skromny blog, witam nowych obserwatorów, dziękuję za wszystkie komentarze ,+1.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz.